Op de foto staat een afvaardiging van het bestuur van de Dorpsgemeenschap Vierhouten v.l.n.r. Lambert Hooghordel,  Gart Mulder, Hennie Oost en Aart van Ruler. Zij stonden klaar om de eerste burgemeester van de nieuwe Gemeente Nunspeet dhr. H.J. Smith, benoemd op 1 maart 1972, welkom te heten. Kleuters en schoolkinderen fleurden de bijeenkomst op en […]

Lees verder

 

10.00 – 10.30 u.    Optocht van alle folkloristische groepen  route:                   Start bij De Wheme, Ds. de Bouterlaan, Ds. Martiniuslaan, Brinkersweg, Laan, Dorpsstraat, Bergakkerweg, Driestweg, Stationslaan, Dorpsstraat, Marktplein  10.30 – 10.40 u.    Opening van Eibertjesdag door Céline Blom, burgemeester van Nunspeet  10.40 – 11.10 u.    Klederdrachtshows op de Markt  10.40 – 10.50 u.  Nuwenspete – […]

Lees verder

Het dorp Nunspeet telde rond 1900 maar 2000 inwoners. Na de komst van o.a. de heren Molijn, Gerard Veth, Petersom Ramring en verdere personen uit het westen ontwikkelde Nunspeet zich steeds meer en meer.

Begin 1900  concentreerde zich de bebouwing rond het centrum aan de Dorpsstraat, Laan en Stationslaan, daar omheen was er voornamelijk akkerland […]

Lees verder

Beste leden,

Op woensdag 29 maart houden wij als Heemkundige Vereniging Nuwenspete weer onze jaarlijkse algemene ledenvergadering en daar nodigen wij u van harte voor uit.

De avond start om 20.00 in de Jumbo Zaal van Veluvine en vanaf 19.30 is er inloop met koffie en thee.

Tijdens de pauze is er gelegenheid om op […]

Lees verder

Dit jaar zal de 29e keer zijn, dat we de folklore naar Nunspeet halen en proberen er zeker weer een gezellig evenement van te maken.

Het valt dit keer op vrijdag 19 mei a.s. (altijd de vrijdag na Hemelvaartsdag).

Op het programma staan traditioneel o.a. een korte optocht door ons dorp, presentaties van streekdrachten, volksdansen […]

Lees verder

Burenruzies zijn van alle tijd en van alle plaats. In 1740 liep de ruzie tussen twee vermogende dames hoog op in Nunspeet. Inzet was de toepassing van het oude windrecht. De Veelhorster Molen (nu molen De Duif ) had zeer oude papieren.

Vanouds was het windrecht een heerlijk recht dat toekwam aan de landvorst, in […]

Lees verder

Er wordt en werd wat afgewandeld op de Veluwe. De tweede editie van de Veluwse wandeldagen vindt komende dagen plaats. Ook vanuit Nunspeet, Elspeet en Vierhouten kan men via de VVV of op www.veluwsewandeldagen.nl  meer informatie verkrijgen. Maar hoe beleefden de wandelaars de Veluwe in de 19e eeuw: een historische terugblik.

Ik beperk mij tot […]

Lees verder

Op acht verschillende locaties verspreid over de provincie Gelderland organiseren historische verenigingen in samenwerking met Erfgoed Gelderland acht Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafés. Op 17 februari is het Verhaal van Gelderland Geschiedeniscafé te gast bij Heemkundige Vereniging Nuwenspete. Tijdens deze historische avond staat het volgende thema centraal: Verbindingen langs de noordelijke Veluwe.

 Geschiedeniscafés in Gelderland
[…]

Lees verder

Is dit de werkelijkheid?  Welnee, destijds bestond deze verkiezing nog niet. Het is een eerbetoon aan Gerrit (Gart) Mulder die in 1952 zijn varkensmesterij opstartte in Vierhouten en als bijnaam Gart Ton kreeg. Hoe is dit gekomen?

Werk bij de Mallejan

Moet je je eens voorstellen: je bent 26 jaar, getrouwd, 2 kinderen en een […]

Lees verder

Op donderdagavond 24 november 2022 om 20.00 uur zal in de zaal van Verenigingsgebouw De Wheme aan de Ds. De Bouterlaan 5 te Nunspeet de Heemkundige Vereniging Nuwenspete een lezing verzorgen met als titel:

Wat is mode en wat is klederdracht?

En wat is de relatie tussen beiden? Spreker is de heer Rein Lotterman uit […]

Lees verder