In  2020 zal in Nunspeet de bevrijding van ons land worden herdacht, die 75 jaar geleden plaatsvond. De Heemkundige  Vereniging Nuwenspete heeft ter gelegenheid van dit herdenken een speciaal nummer van haar blad de Mothoek uitgegeven. Het nummer is voor € 4,00 te verkrijgen bij de onderstaande adressen.

In het nummer gaat Dick Baas in […]

Lees verder

In de zestiende eeuw waren er over het algemeen geen grote regionale verschillen in de manier waarop de plattelandsbevolking in de Nederlanden zich kleedde.

Rokken, schorten en kroplappen(= kraplappen) werden overal gedragen. Doordat de kleding in de loop van de eeuwen veranderde en locale en regionale gemeenschappen daaruit vaak alleen bepaalde elementen overnamen, ontstonden er […]

Lees verder

Geschiedenis Quiz

On 12 november 2019 By

De Heemkundige Vereniging Nuwenspete zal op woensdag 20 november 2019 haar jaarlijks terugkerende geschiedenisquiz organiseren.

Een deskundige jury onder voorzitterschap van notaris mr. P. Pieltjes zal aan de deelnemers weer een aantal vragen en foto’s voorleggen. De heer K. de Kovel, oud-burgemeester van onze gemeente, zal de vragen inleiden. In de jury hebben ook leden […]

Lees verder

Wanneer: 5 november

Waar: Veluvine

Aanvang: 20.00u

Lees verder

Heemkundige Vereniging Nuwenspete nodigt u uit voor de lezing: ‘Door het Leuvenumsche Bosch naar het station Hulshorst’.

 Theo Bunjes, oud-burgemeester van Ermelo, geeft met veel beeldmateriaal deze lezing over het Leuvenumse Bos: het allereerste beschermde bos van Nederland met o.a. een rijk verleden aan papiermolens. Vervolgens verhaalt hij over de historie van Station Hulshorst; gebouwd […]

Lees verder

Op vrijdag 31 mei (altijd de vrijdag na Hemelvaartsdag wordt in Nunspeet Eibertjes dag gehouden.

Gedurende de hele dag, tot ’s avonds 21.00 uur, is er braderie en zijn de winkels open.

Op het Marktplein zijn tot 17.00 uur demonstraties van oude ambachten.

Deze dag wordt georganiseerd door:

Heemkundige Vereniging Nuwenspete

Ondernemersvereniging Nunspeet

Het programma […]

Lees verder

Op vrijdag 31 mei is het weer Eibertjesdag in Nunspeet. Voor de zevenentwintigste keer organiseert de werkgroep Folklore en Klederdrachten van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete het folkloregedeelte van deze dag in samenwerking met de Ondernemersvereniging Nunspeet.

Voor liefhebbers van streekdrachten is deze dag een buitenkans om de vele verschillende drachten bij elkaar te zien. De […]

Lees verder

Jarenlang is de Werkgroep Noorderheide van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete aan het werk geweest met het restaureren van de piramides en waterwerken van D.G. van Beuningen op de Noorderheide, tussen Elspeet en Vierhouten.

Op 1 mei 2019 onthaalde de vrijwilligers van de Werkgroep Noorderheide sponsoren, vertegenwoordigers van Staatsbeheer en supporters van het project op stromend […]

Lees verder

Zijn alle feiten over de geschiedenis van Het Verscholen Dorp in de Soerelse bossen bekend?

Op dinsdag 23 april om 20.00 uur organiseert de Heemkundige Verenging Nuwenspete er een lezing over.

Dick Baas, amateurhistoricus en voorzitter van de Stichting Het Verscholen Dorp zal het verhaal en de feiten rond het onderduikerskamp op een rij zetten.

[…]

Lees verder

Op donderdag 29 november j.l. werd door Nuwenspete samen met de dorpskerken van Nunspeet en Elspeet een avond gehouden over de geschiedenis van de Sint Paulusabdij uit Utrecht en het bezit van deze abdij op de Noord Veluwe in het bijzonder in Ermelo, Nunspeet en Elspeet.

Dr. Lotty Broer uit Utrecht hield deze lezing en […]

Lees verder