In Nunspeet stond enige tijd een klooster. Het was geen oud klooster maar een relatief jonge vestiging van de Franciscanen Minderbroeders Conventuelen.

Van ouds her waren de Nunspeetse katholieken voor hun zielzorg en kerkbezoek op Harderwijk aangewezen. De pastoor van Harderwijk H.W. Olthof, die van1919 tot 1927 dit ambt vervulde, had zijn handen vol. Diverse […]

Lees verder

Op woensdag 10 augustus 1966 trouwden Dick Hazeleger en Berta Zeevat in de dorpskerk van Elspeet. De dienst werd geleid door ds. D. van der Ent Braat uit Monster want ds. A. J. Timmer was met vakantie.

Dick en Berta woonden de laatste drie jaar in Delft en dat is niet ver van Monster. Zoals […]

Lees verder

De Heemkundige Vereniging Nuwenspete bestaat dit jaar 35 jaar. Een mooie gelegenheid voor het bestuur om alle vrijwilligers van de vereniging te bedanken met een etentje.

Op woensdag 29 januari waren de vrijwilligers uitgenodigd voor een etentje bij Fusion Plaza in Hulshorst.

Voorzitter Peter Veen sprak eerst een paar woorden. Daarna nam Jan Plender het […]

Lees verder

In  2020 zal in Nunspeet de bevrijding van ons land worden herdacht, die 75 jaar geleden plaatsvond. De Heemkundige  Vereniging Nuwenspete heeft ter gelegenheid van dit herdenken een speciaal nummer van haar blad de Mothoek uitgegeven. Het nummer is voor € 4,00 te verkrijgen bij de onderstaande adressen.

In het nummer gaat Dick Baas in […]

Lees verder

In de zestiende eeuw waren er over het algemeen geen grote regionale verschillen in de manier waarop de plattelandsbevolking in de Nederlanden zich kleedde.

Rokken, schorten en kroplappen(= kraplappen) werden overal gedragen. Doordat de kleding in de loop van de eeuwen veranderde en locale en regionale gemeenschappen daaruit vaak alleen bepaalde elementen overnamen, ontstonden er […]

Lees verder