De werkgroep Folklore en Klederdracht werd opgericht in 1987 en is sindsdien actief met het verzamelen van klederdracht, het vastleggen van de historie en gebruiken hieromtrent en d.m.v. het geven van shows in originele klederdracht.

De groep werd opgericht door een drietal enthousiaste leden, de dames Alie de Graaf en Cor van Herwaarden en de heer Jan Plender.

In de beginfase werden er zoveel mogelijk gebruiken en tradities vastgelegd van de dracht, die in de gemeente Nunspeet en omgeving gedragen werd.

Door de groeiende verzameling kleding kwam het idee op om deze klederdracht te gaan showen aan een groter publiek en zo ontstond deze showgroep van de Heemkundige Verenging Nuwenspete, die nu uit ca. 25 leden bestaat.

Deze 25 leden showen de dracht van de gemeente Nunspeet en Noordwest Veluwe en laten allen een verschillend kostuum zien; zowel de zondagse- als de werkkostuums, als ook de verschillende stadia van rouw en uit de rouw.

Het hedendaagse werkgroepbestuur bestaat uit de leden: voorzitter Jan Plender, secretaris Rian van den Berg en penningmeester Willy Bonestroo.

Gemiddeld heeft de werkgroep door het hele land zo’n 20-25 tal optredens per jaar.

folklore en klederdracht

 

 

Comments are closed.