Foto en tekst afkomstig van RTV Nunspeet
Dinsdagavond 28 januari vierde Heemkundige Vereniging Nuwenspete haar 40-jarig jubileum met een avond vol gezelligheid, bijzondere ontmoetingen en het ophalen van herinneringen uit de rijke historie van Nunspeet en de vereniging. Genoten werd ook van uniek beeldmateriaal en een inspirerend verhaal over ons erfgoed aan de hand van een lezing over de Dorpsstraat – toen en nu.
“Namens het bestuur heet ik u allen van harte welkom om samen terug te kijken op vier decennia, waarin we samen de geschiedenis van Nunspeet levend hebben gehouden. Onze vereniging, die op 28 januari 1985 is opgericht, heeft tot doel het bevorderen van kennis en belangstelling voor de verschillende facetten van heemkunde en geschiedenis: het heden en verleden van landschap, bodem, flora, fauna, bevolking, taal en folklore van de gemeente Nunspeet,” begon Jan Plender zijn presentatie.
Activiteiten
Mensen van het eerste uur waren onder andere Jaap Bonhof, Jaap Oosterling, P. J. Warnier en Douwe Osinga. Jaap Bonhof, voor veel Nunspeters een bekende die overal aanwezig was om alles op zijn journaalfilm vast te leggen, was de oprichter van de vereniging. De vereniging telt nu ongeveer 700 leden en bestaat uit de volgende werkgroepen:
- archeologie
- archief en genealogie
- Elspete
- folklore en klederdrachten
- monumenten
- Noorderheide
- oud schrift
- streektaal
Ook brengt Nuwenspete vier keer per jaar het verenigingsblad De Mothoek uit. In De Mothoek komen elk kwartaal weer nieuwe artikelen over de geschiedenis en oude foto’s van de gemeente Nunspeet voor het voetlicht. De naam Mothoek werd gekozen uit de reacties die binnenkwamen op een oproep om mee te denken over een naam voor het verenigingsblad. De Mothoek was een hoek van de ‘heerd’, waar de rommel naartoe werd geveegd en waar men ’s avonds zat te praten. Als een aanstaande vrijer te horen kreeg: “Kom maar in de Mothoek”, werd duidelijk dat hij als zodanig was geaccepteerd. Ook heeft de vereniging diverse boeken uitgebracht over onder andere: het vijfluik Nunspeet 1910, Het scholenboek “Woar ging jie vrogger noar schoele”, straatnamen, verhalen en gedichten, klederdrachten o.a. Kleroasie en Baai, Tibet en Damast, religie op de Veluwe, Nunspeet en de Veluvine en het boek “Van Kloostergoed naar Herengoed” was de laatste uitgave.
Streektaal op Radio Nunspeet
De werkgroep streektaal is weer nieuw leven ingeblazen onder leiding van taalwetenschapper Susanne Braamburg. Susanne: “De werkgroep bestaat uit ca. 12 leden en bruist van de ideeën, zoals het geven van lezingen en gastlessen, een raadsvergadering in het dialect en samenwerking met Stichting Muurgedichten Nunspeet. We hebben al de Facebookpagina ‘Hej ut al eheurd’ en elke laatste woensdag van de maand komen we vanaf 29 januari met een eigen programma op Radio Nunspeet van 16.00 tot 17.00 uur, waarin Mannus, Knelisje en Hendrik praten met een gast die ‘plat proat’ en ook nog wat te vertellen heeft, en natuurlijk muziek in het Nedersaksisch.”
De avond werd afgesloten met een geweldige voordracht in het dialect door Mannes Drost over het verhaal van Jan Buntman, een Nunspeetse sage over een afschuwelijke moord in zijn herberg De Trompet aan de Harderwijkerweg te Nunspeet, waarover onder het genot van een hapje en een drankje nog uitgebreid werd nagepraat.
Voor in uw agenda: Donderdag 17 april: Lezing ’80 jaar vrijheid’. Een boeiende lezing over onze vrijheid, verzetsstrijders en we kijken samen de bevrijdingsfilm van Nunspeet.
