Op donderdagavond 22 september 2022 zal in de zaal van Verenigingsgebouw De Wheme aan de Ds. De Bouterlaan 5 te Nunspeet de Heemkundige Vereniging Nuwenspete een lezing verzorgen met als titel:

“Zoals het was en zo is het nu”, het Rijksmonument op de Noorderheide.

De lezing wordt gegeven door Ing. K. Bevaart van het Adviesburo Groene Monumenten en Cultuurlandschappen. De lezing begint om 20.00 uur en wordt onderbroken door een korte pauze.

De werkgroep Noorderheide, onderdeel van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, houdt zich al vele jaren bezig met het herstel en onderhoud van de waterwerken en de piramides – gebouwd door Daniel George van Beuningen –  op de Noorderheide in Elspeet.

In april 2009 zijn de eerste contacten gelegd met Staatsbosbeheer in de persoon van Joris Blankena: toenmalig boswachter in het gebied Noorderheide. In een troosteloze toestand werden drie half- en geheel ingestorte piramides gevonden. Ook de betonnen beek die liep van vijver naar vijver was op vele plaatsen verdwenen en zwaar beschadigd. Er was meer begroeiing dan beton. Er vormde zich een enthousiaste groep mannen en vrouwen, allen rond en ruim over de 60 jaar, die flink aan de slag gingen om dit monument te redden van de ondergang. Zo begon de herleving van een cultuurhistorisch verhaal dat nu weer onze aandacht vraagt.

Leden en niet-leden zijn hartelijk welkom. De toegang is gratis.

2009: de bijna verdwenen  Daniël George piramide op de Noorderheide: een ruïne.

 

Comments are closed.