Van het vluchtoord van Belgische vluchtelingen in Nunspeet tussen 1914 en 1919 bestaan een groot aantal foto’s. Groot was dan ook de verrassing dat er een  schilderij gemaakt in dat vluchtoord werd aangeboden. Voor zover wij hebben kunnen nagaan is er geen schilderij uit de andere vluchtoorden, Ede, Uden en Gouda, bekend. Het is dan ook een uniek schilderij.

De Heemkundige Vereniging Nuwenspete heeft dit schilderij dan ook aangekocht. Het gaat om een afbeelding, op een houten paneeltje, van de Marechausseekazerne en is ca. 21,5 x 37 cm groot. De kazerne stond aan de huidige Leopoldlaan tegenover de Elisabethlaan. Het is gesigneerd door E. Maes en gedateerd 1914-1915 Kamp Nunspeet. Wij hebben de maker van het schilderij niet kunnen achterhalen. Zijn naam komt ook niet voor in de bevolkingsboekhouding van het vluchtoord. Omdat het een primitief geschilderde afbeelding betreft, is het niet waarschijnlijk dat het van de hand van een van de bekende Belgische kunstschilders is, die de naam Maes dragen.

Er verbleven meer beeldende kunstenaars in het vluchtoord. Misschien was de meest bekende Franciscus Matheus Vissers (1878-1917). Hij was een portrettekenaar die in zijn geboorteland al enige bekendheid had. Daar tekende hij o.m. een portret van de Borgerhoutse burgemeester Hendrik Oedenkoven. Op verzoek van burgemeester baron C.W.F. Mackay maakte hij portretten van alle voorgaande burgemeesters van de gemeente Ermelo. Zij hangen in het gemeentehuis van Nunspeet. Vissers overleed op 24 augustus 1917 in Nunspeet en werd daar ook begraven.

Een bekende Belgische beeldhouwer Gerard Prosper Lenssens (1868-1927) gaf les in het vluchtoord in beeldhouwen aan geïnteresseerde vluchtelingen. Op de oude begraafplaats aan de Eperweg staat een door Belgische vluchtelingen ontworpen en gebouwd monument.

Onvermeld mag niet worden de volkscultuur. Er was een school aanwezig waar vrouwen voor zover zij dit nog niet beheersten, konden leren kantklossen. Een opvallend voorbeeld van volkscultuur waren de tussen de woonbarakken aangelegde tuintjes. Muziek-, en toneeluitvoeringen stonden op het programma. Een wezenlijk onderdeelvan de katholieke religieuze cultuur was het houden van processies, die dan ook regelmatig voorkwamen.

Fietstocht

Wilt u meer weten over de herinneringen aan het verblijf van de Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog, of zoals zij het noemden de Grote Oorlog, dan raden wij u de fietstocht aan. Deze gaat langs de diverse monumenten en is bij de VVV te verkrijgen. De tocht wordt gemarkeerd door paaltjes met een QR-code.

Els van Nieuwenhuizen en Ad Sulman

Tekst bij de foto’s: (1) Schilderij d.d.1914/1915 van Kamp Nunspeet; (2) Portret van burgemeester Baron C.W.F. Mackay; (3) een der tuintjes voor de slaapbarakken

Bron van de foto’s: archief Ad Sulman

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit artikel: nuwenspete@gmail.com  Of zoekt u meer informatie over Nunspeets verleden? Ga dan naar de website van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete: www.nuwenspete.nl

 

Comments are closed.