Waarschijnlijk heeft de jongen op de fiets niet eens in de gaten gehad dat hij  op de foto kwam. En dat hij later via deze ansichtkaart de hele wereld over zou gaan. Deze jongen is mijn jongste broer Kees (Cornelis) Mulder. Wij woonden op Waskolkweg 36 in Vierhouten. Nadat ik van het bestaan van deze kaart wist heb ik er via het internet een aantal kunnen kopen.

Op de kaart staan de souvenirwinkel van de fam. J. v.d. Kolk en achter Kees zie je de allereerste patates-frites kraam van Vierhouten ( een voormalig klompenhokje) welke daar midden jaren vijftig werd geplaatst. Nadien volgden er meer o.a. Het Cafetaria van de fam. De Valk ( 2e huis van links)  en het Snelbuffet van Theo ten Wolde.  

Een (ruim) zakje frites kostte destijds f. 0,25 ( een kwartje ) en voor mayonaise werd f. 0,05 (een stuiver) gerekend en geloof mij maar: alles was huisgemaakt en dus van uitstekende smaak en kwaliteit! En als je geld en zin had ging je voor een ijsje van 10 cent naar de VAMI-ijsbak op het terras van De Vossenberg bij Oom Ben en tante Sofie.

De Elspeterbosweg was nog niet geasfalteerd en de hele legermacht – inclusief de enorme Centurion Tanks van 52 ton – ging regelmatig langs om te oefenen op de Elspeetsche hei. Ze reden dan vanaf de Zwolscheweg en deTongerenseweg dwars door het dorp,  daarna langs het Dorpshuis en de Paasheuvel de Elspeetsche heide op. In schooltijd mochten wij altijd gaan kijken als de tanks zich aandienden. Meester Vogelaar deed daar niet kinderachtig over en voor ons was het een hele belevenis! Wel werden de zandwegen behoorlijk vernield. Nadat de tankroute via de Ossenkolk was aangelegd kon de Elspeterbosweg eindelijk geasfalteerd worden. 

In mijn lagere schooltijd van 1957 tot 1963 werden er in totaal  maar liefst 90 kinderen ingeschreven op onze dorpsschool en natuurlijk vermaakten wij ons kostelijk in het toen nog zo rustige dorp. Aan speelkameraadjes geen gebrek. Wat hadden wij veel plezier in het spelen van: Verstoppertje ( noemden wij “Lessie”)  met de kinderen uit de Veurbuurte (Centrum)  tegen de kinderen uit de Achterbuurte (Waskolkweg ). “Lessie” was heel populair en zeker in de winter in het schemerdonker, want de straatverlichting was schaars.  Schaatsen op de Ossenkolk als dat kon. Hutten bouwen in de zandverstuiving ( dat mocht toen nog) En koperen patroonhulzen zoeken op de Elspeetsche heide die je voor 1 cent per stuk verkocht aan Bartman de Kiepekoper uit Gortel. 

Op het schoolplein van De Hoeksteen aan de Eikenwal speelden we kastie. We voetbalden  op het veld richting de Ganzenakkers (toen het Beukenlaantje). Daarnaast pierewietsen, knikkeren, landjepik, tollen en ga zomaar door. Er was amper TV waardoor wij bijna altijd buiten speelden met het hele dorp als speelterrein. Op die manier beleefden we een fantastische jeugd!

Auteur: Gert Mulder

Vierhouten : De Elspeterbosweg in Vierhouten met Kees Mulder op de fiets medio 1962. 

Bron: Gert Mulder

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit artikel: nuwenspete@gmail.com  Of zoekt u meer informatie over Nunspeets verleden? Ga dan naar de website van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete: www.nuwenspete.nl

 

Comments are closed.