Vier kinderen op de foto hebben vandaag de dag van hun leven. Er wordt gedorst achter de boerderij op de Varelseweg 50 en ze vinden het allemaal geweldig. Voor de deur van het bakhuis kijken ze over al die klompen naar de fotograaf.

De  meisjes Metje, Aaltje (Alie) en Wimmie (Wilma) Vis, wonen aan de overkant van de weg op nummer 63. Evert woont met zijn drie zussen en broer op deze boerderij. Zijn ouders Lammert en Aartje Mouw wonen hier, samen met tante Bartje.

Al die klompen zijn van de buurmannen die al de hele dag in de weer zijn met het dorsen. Hier volgen even de namen: Peter Jan Franken Varelseweg 39, Hendrik Mol Varelseweg 40 en Evert Vis  Varelseweg 63. Zij doen hun burenplicht en Peter Pruim (Bredeweg 71) als zwager is er ook. Als Peter Vis met zijn dorsmachine het erf op rijdt, staan ze klaar om te helpen.

Eerst de dorsmachine achter de boerderij opstellen. Dan de tractor goed voor de dorsmachine en met een lange leren band drijft de tractor de dorsmachine aan. De schoven liggen op de zolder en worden op de dorsmachine gegooid. De schoven verdwijnen boven in de machine. Aan de zijkant wordt het graan in zakken opgevangen. Het graan gaat later naar de molen van Henk van Koot.  Het stro en het kaf komt achter uit de machine. Verder staat de pers klaar om het stro in balen te persen. De strobalen worden in de boerderij opgeslagen.

Het is hard werken, dus is er ook tijd voor een moment van rust. Dat zien we op deze foto: de meisjes kijken over de wachtende klompen, want de mannen rusten even en drinken in het bakhuis een kop thee. Natuurlijk komen de vrouwen ook even kijken. Het is een buurtgebeuren en iedereen helpt iedereen.

Vandaag bij de familie Mouw op nummer 50. Volgende week bij Vis op nummer 63. Ook bij Mol op nummer 40 helpt de buurt weer.  En iedere keer is het een feest voor de kinderen. Spelen op het erf, gooien met het kaf. Maar bovenal lekker doen waar je zin in hebt, want de ouders zijn druk in de weer.

Gert Drost

Bron van de foto: Wilma Klaassen-Vis, Hulshorst.

Titel van de foto: Metje, Aaltje en Wimmie Vis bij hun buurjongen Evert Mouw.

 

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit artikel: nuwenspete@gmail.com

Of zoekt u meer informatie over Nunspeets verleden? Ga dan naar de website van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete: www.nuwenspete.nl

 

Comments are closed.