En dan eindelijk na ruim 2 jaar eindelijk weer groen licht voor onze Eibertjesdag in Nunspeet. De lijfjes en rokken kunnen weer uit de mottenballen en de mutsen weer netjes gestreken  en gesteven, op naar het grootste klederdrachtfestijn van Nederland.

En wel op vrijdag 27 mei organiseert  de werkgroep Folklore en Klederdracht van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete in samenwerking met Nunspeet Onderneemt voor de achtentwintigste keer de jaarlijkse Eibertjesdag. Onze werkgroep heeft veel contacten met andere streekdrachtgroepen in het land en die worden dan ook uitgenodigd om op de vrijdag na Hemelvaartsdag naar Nunspeet te komen. Er komen dit keer een kleine twintig klederdracht- en vier dansgroepen, ruim twee honderd vijftig  personen in klederdracht.

Eibertjesdag wordt op die manier een folkloredag. Honderden leden van deze groepen zullen in hun streekdracht de straten van Nunspeet bevolken. Ze hebben vaak hun mooiste kleding aan: het opknappergoed of de zondagse dracht, maar ook de werkkleding wordt gedragen.

Fraaie Zeeuwse mutsen met gouden sieraden, kleurige Urker kraplappen, de Veluwse klootjespet,  het mooie Groninger oorijzer  en de zwaar gesteven Bunschoten-Spakenburger kraplappen zijn onder meer te bewonderen.

Ieder deel van die traditionele kleding heeft zijn eigen functie en geschiedenis. Om dit duidelijk te maken zijn er dan ook shows  die door de groepen gegeven worden op het podium op het Marktplein voor het gemeentehuis. Iedere groep krijgt dan de gelegenheid om gedurende10 minuten bijzonderheden te vertellen over de dracht in samenhang met het dagelijks leven van vroeger.

Dat de kostbare gouden of zilveren oorijzers oorspronkelijk smalle koperen beugels waren die de muts op zijn plaats hield is bij weinigen bekend. Het dragen van rouwkleding tot vier jaar na het overlijden van een naaste familielid was een gewoonte die ons nu wat overdreven voorkomt. Aan de muts en de doeken onder andere  was te zien in welke fase van rouw de draagster was. “Ze hef het rooie goed weer an” werd gezegd als de rouwperiode voorbij was. Ook waren er grote verschillen tussen werkkleding en vrijetijdskleding en de kleding van boeren en arbeiders, tussen de kleding die op het platteland en de burgerkleren die in de stad gedragen werden.

Liefhebbers van streekdrachten kunnen volop aan hun trekken komen.

Er zijn ook folkloristische dansgroepen die, op het podium en op  andere plaatsen in het centrum, oud-Hollandse dansen laten zien, de valeta en de polka zijn weliswaar geen tango maar wel prettig om naar te kijken.

Aan het begin van de dag is er ook dit jaar een optocht waarbij alle groepen een rondgang door het dorp maken. Het komt niet veel voor dat zoveel  klederdrachten op één dag in één plaats te zien zijn.  Uit het hele land komen dan ook mensen naar Nunspeet, die zich deze kans niet voorbij willen laten gaan.

Het programma van de klederdrachten begint om 10.00 uur met het defilé en eindigt van 16.00 tot 16.30 met een gezamenlijk optreden van de dansgroepen op het marktplein. Voor bijzonderheden kan de website van de heemkundige vereniging www.nuwenspete.nl nog geraadpleegd worden.

Gedurende de hele dag is er  een braderie met demonstraties van oude ambachten.  De winkels zijn tot 21.00 uur geopend.

 

Comments are closed.