Nu sneeuw en ijs alweer weken zijn verdwenen en inmiddels zijn vervangen door een heerlijk voorjaarszonnetje nog even een beeld van ijspret uit het verleden en wel uit de beruchte winter van 1929.

In grote gedeelten van Europa gold deze winter als de koudste van de twintigste eeuw. En natuurlijk was er in dat jaar ook een Elfstedentocht, een van de zwaarste die ooit werd verreden en die werd gewonnen door Karst Leemburg uit Leeuwarden. Er deed ook een Wieberdink mee.

Hoewel de Veluwe niet veel open water kent werd er net zoals nu graag geschaatst. Een geliefde schaatsplek was het Uddelermeer waar bijgaande foto in februari 1929 is genomen.

Bij de foto: Schaatsen op het Uddelermeer 1929

Zoals te zien is ontbreken de comfortabele noren met schoen en de kunstschaatsen van nu. Iedereen schaatste nog op ”botjes” die met vaak verkleumde handen moesten worden ondergebonden.

In die tijd werd er nog veel ’paarsgewijs’, dat wil zeggen dat stelletjes hand in hand over het ijs zwierden, iets wat je nu eigenlijk nooit meer ziet. Een ander fenomeen was de sliert waarin men in een soort polonaise achter elkaar schaatste. En waarin vooral bij bochten de achterste schaatsers  grote snelheid konden krijgen. 

Op de foto is zo’n sliert te zien waarin de soldaat voorop schaatst; vermoedelijk om snelheid te maken.

Het Uddelermeer vervulde wat schaatsen betreft een beetje een streekfunctie want ook vanuit Garderen ging men er heen om te schaatsen. Zo leerde oud-D66-voorman Jan Terlouw, recentelijk weer in het nieuws vanwege “het touwtje uit de brievenbus”, schaatsen op het Uddelermeer. Hij groeide voor de oorlog op in Garderen en gaf onlangs in een interview aan dat hij schaatsen altijd heel leuk was blijven vinden en dat hij het ook best goed kon.

Vanuit  Elspeet werd ook dichterbij geschaatst: op “de Grasplek” op de Elspeterheide èn op “de Ossenkolk” bij Vierhouten, dit mede omdat het Uddelermeer niet elke winter dicht vroor.

 Bij de foto: De Grasplek op de Elspeterheide (oude schaatsbaan)

Geerten van Malkenhorst

Foto’s uit fotocollectie G. van Malkenhorst

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit artikel: nuwenspete@gmail.com  Of zoekt u meer informatie over Nunspeets verleden? Ga dan naar de website van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete: www.nuwenspete.nl

 

Comments are closed.