Jarenlang is de Werkgroep Noorderheide van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete aan het werk geweest met het restaureren van de piramides en waterwerken van D.G. van Beuningen op de Noorderheide, tussen Elspeet en Vierhouten.

Op 1 mei 2019 onthaalde de vrijwilligers van de Werkgroep Noorderheide sponsoren, vertegenwoordigers van Staatsbeheer en supporters van het project op stromend water in de gerestaureerde beek. Bij die gelegenheid werd een nieuw, fluisterstil aggregaat in werking gesteld dat zorgt voor de benodigde elektriciteit voor de waterpompen.

Zo’n 25 personen hadden ingeschreven om deze activiteit bij te wonen. De genodigden werden om 11.30 uur, op de parkeerplaats gelegen aan de Vierhouterweg/Elspeterbosweg door leden van de werkgroep, opgevangen. Na een korte wandeling werd door Jaap van Eijck een welkomstwoordje gesproken. Hierbij werd ingegaan op de werkzaamheden van afgelopen 10 jaar. Het gehele tracé van Bovenmeer naar Tonnetjes Delle en van Pompstation naar Tonnetjesdelle of eventueel  naar de vijver Diependel is door de werkgroep zo ver hersteld dat opgepompt water alle vijvers kan vullen. Jaap bedankte dan ook alle sponsoren die dit mogelijk gemaakt hebben. 

Na zijn toespraak verzocht hij Janderk Slothouber,  de voorzitter van het Van den Broek Lohman Fonds uit Nunspeet,  het nieuwe fluisterstille aggregaat voor het eerst in bedrijf te stellen en verzocht hij Cees van Eijck, als vertegenwoordiger van de vele bloemenhandelaren op de bloemenveiling te Naaldwijk, om de afsluiter in een der vijvers open te draaien. Na deze handelingen stroomde het opgepompte water naar beneden richting de Korhoenderplas en de Moeflonvijver waarna het uiteindelijk in Tonnetjedelle liep. Na 10 jaar is dit nu eindelijk gelukt.

Na deze eerste handelingen werd aan allen, door de werkgroep, een eenvoudige lunch aangeboden waarna men langs De Beek met stromend water en diverse watervalletjes naar beneden wandelde. Iedereen genoot van het prachtige monument en niet in de laatste plaats van het mooie weer.

 

 

Comments are closed.