Bij de wat oudere Vierhouters zullen de broers Aalt en Steven Doppenberg nog wel bekend zijn. Zelf heb ik ze redelijk goed gekend en ook vaak gesproken, zeker toen ik in de late jaren zestig ’s zomers als hulpbesteller der PTT in de schoolvakantie post rondbracht en zodoende ook bij Steven en Aalt kwam. Ook rond Kerst en Oud &Nieuw als ik door alle postdrukte altijd moest bijspringen kwam ik bij hen langs. Zij waren altijd in voor een praatje, vooral Steven -de schaapherder- was erg enthousiast als er ‘proatvolk’ kwam. Een kopje thee erbij en je was zo weer een halfuurtje verder.

Hierboven een prachtig portret van Hermina Doppenberg (1884-1960) en familie. Zij hebben gewoond in het boerderijtje aan de Elspeterbosweg 61. Dit kon je vinden als je vanuit het centrum richting de Elspeter heide ging, daarna sla je onderaan de Boonenberg linksaf richting Huize Vierhouten. Nu staat het boerderijtje rustiek te wachten op privé terrein.

Na het overlijden van zijn moeder (Her)Mina nam Steven nog meer huishoudelijke taken op zich en begin 1960 hing hij zijn herdersstaf definitief aan de wilgen. Daardoor verdween de laatste “echte” schaapherder van Vierhouten.

Steven was de regelaar in huis. Prachtige verhalen kon hij vertellen over zijn tijd als schaapherder in Vierhouten. Heel veel verhalen van Steven zijn terug te vinden in diverse boeken van Brand Overeem, maar ook onze lokale schrijver Aart Visser heeft verhalen over hem opgeschreven.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw werden er al oude ansichtkaarten uitgegeven waarop Steven met zijn schaapskudde stond. Hij liep vanaf het erf met zijn schapen het kleine stukje heide op richting de Boonenberg, daar stak hij over en via ’t Frusselt ging hij naar de Elspeterheide. Bij deze oversteekplaats tegenover camping Beans Hill staat nu een door Sander Boom gecarvde houten bank met daarin de afbeelding van herder Steven met zijn schaapjes.

Hieronder twee door mij opgetekende leuke anekdotes die Steven eens aan mij vertelde:

Hendrik Mulder kwam wekelijks met zijn ventwagen bij zijn broer en moeder aan de Elspeterbosweg langs met boodschappen. Op een keer bestelde Broer Steven 2 deusies verse aardbeien; een grote luxe en verschrikkelijk duur in die tijd.

”Die kosten …twee gulden ‘t deusie”, waarschuwde Hendrik. “Dat vreug ik toch niet Hendrik”, zei Steven. “Ik wil…twee…deusies

Steven was ook kort en bondig. Toen ik eens een kerstboom bij hem ging kopen vertelde hij dat een stadse meneer een kerstboom met kluut wilde hebben. “Die heb ik niet” zei Steven. “Ik verkope karstbomen, gien grond.” En daarmee was de kous af.

Het boerderijtje staat leeg sinds Steven op 7 maart 1989 overleed. Zijn broer Aalt stierf kort daarna op 13 april in Apeldoorn aan een hersenbloeding.

In 1990 was er door Willem Schouten wel weer een schaapskudde opgestart. Deze hield het echter na 10 jaar om milieutechnische redenen voor gezien.

Naar verluid is er momenteel sprake van een tweede schaapskudde in de Gemeente Nunspeet. Dat zou een mooie uitdaging zijn voor Vierhouten. De heide is er nog net als het boerderijtje …ietwat restauratiewerk en de nieuwe scheper kan beginnen…wie pakt deze fantastische uitdaging op?

Heeft u vragen en/of opmerkingen over dit artikel: nuwenspete@gmail.com  Of zoekt u meer informatie over Nunspeets verleden? Ga dan naar de website van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete: www.nuwenspete.nl

Gert Mulder

Op de foto: Familie Doppenberg uit Vierhouten: staand v.l.n.r.: Aalt, Jan, Steven, Tijmen en Peter. Zittend moeder Hermina Doppenberg.

Bron van de foto: ‘Nunspeet 1910’ deel 5 Elspeet en Vierhouten blz. 189. Uitgave Heemkundige Vereniging Nuwenspete (1995)

 

Comments are closed.