Op vrijdag 31 mei is het weer Eibertjesdag in Nunspeet. Voor de zevenentwintigste keer organiseert de werkgroep Folklore en Klederdrachten van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete het folkloregedeelte van deze dag in samenwerking met de Ondernemersvereniging Nunspeet.

Voor liefhebbers van streekdrachten is deze dag een buitenkans om de vele verschillende drachten bij elkaar te zien. De organisatoren hebben maar liefst 20 klederdrachtgroepen en 6 dansgroepen, bereid gevonden naar Nunspeet te komen om mee te doen met de optocht en een show te verzorgen. De dansgroepen laten folkloristische dansen zien.

De groepen komen uit het hele land: de Zeeuwen uit Axel in Zeeuws-Vlaanderen moeten het eerst uit de veren om tijdig in Nunspeet te zijn, maar de Friezen komen o.a. uit Heerenveen, een groep uit Zandvoort, Twente, Huizen, van het eiland Voorne en ga zo maar door. Voor de eerste keer hebben we dit jaar de groep uit Egmond in ons midden.

Het zijn allen mensen die waarde hechten aan gebruiken en kleding van weleer, toen de gemeenschapszin in de dorpen groter was dan nu en men dit tot uiting bracht in de kleding.

Deze gaf aan dat je in een bepaald dorp thuis hoorde, het gaf geborgenheid, en tegelijkertijd maakte het onderscheid met andere dorpen en streken.

In de 19e eeuw, een standenmaatschappij bij uitstek wanneer je deze vergelijkt met tegenwoordig, komen klederdrachten algemeen voor op het platteland. Behalve het streekeigene gaf kleding ook je plaats in de samenleving aan. Je moest als landarbeidersvrouw niet  proberen sieraden of kleding te dragen die in de boerenstand thuis hoorden. Of je een rijke of arme boer was, was duidelijk aan de stoffen van je kostuum of pak, of de muts van je vrouw en het aantal snoeren van haar halsketting te zien. Zelfs was soms af te lezen of je van protestantse of van rooms-katholieke huize kwam. De sociale controle zorgde er wel voor dat men zich aan deze ongeschreven regels hield.

De groepen laten in het algemeen de situatie zien van ruim 100 jaar geleden.

Het is de verdienste van de talrijke klederdrachtgroepen dat zij deze oorspronkelijke kleding weer in de schijnwerpers plaatsen. Een zeer belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur zou alleen in musea en op archieffoto’s te zien zijn wanneer er geen dagen zouden zijn als Eibertjesdag.

Het publiek kan, lopend door het dorp, in levenden lijve veel mensen in klederdracht tegenkomen.

Op het marktplein zullen gedurende de gehele dag shows zijn waar de groepen zich presenteren. Maar ook op de hoek Dorpsstraat/Eperweg, hoek Ds. Martiniuslaan/Ds.de Bouterlaan  en op de Stationslaan t.h.v. de Buuren, Stationslaan 21 is er gelegenheid om de dansgroepen aan het werk te zien.

Het programma van de dag is te lezen bij het podium en bij de kraam van Nuwenspete.       

De optocht begint om 10.00 uur bij Kerkelijk Centrum Wheme, Ds. De Bouterlaan 5, 8071GX en eindigt om 10.30 uur bij het podium op de Markt. Daarna worden tot 16.30 uur klederdrachtshows gehouden, regelmatig onderbroken door de dansgroepen.

De organisatie van het klederdrachtgebeuren berust dit jaar bij Willy Bonestroo en Jan Plender.          

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.