Eeuwenlang was het Elspeterbos voor een fors deel eigendom van de parochie en de pastoor. Na de Reformatie kregen de kerk en de dominee een flinke vinger in de pap. Zij wisten zelfs de verkoop van het woud aan het Koninklijk Huis te voorkomen.

Het is een van de aardige details in het rijk geïllustreerde […]

Lees verder

Op de Noorderheide bij Vierhouten heeft defensie een waterput geslagen. De put is voor het herstelde waterwerk van Van Beuningen uit 1930.

De ene na de andere buis verdwijnt in de zandgrond. Zeventig meter diep moet defensie boren op zeker te zijn van voldoende water. De vrijwilligers van de Werkgroep Noorderheide staan erbij te kijken.

[…]

Lees verder

Vandaag, 28 september 2017, zijn 213 boeken uitgereikt aan 13 scholen in Nunspeet en Elspeet.

Drie boeken met onderwerpen als geschiedenis van de scholen, verklaring van de straatnamen en geschiedenis van landschap en landbouw werden aangeboden aan de scholen. 70% van de scholen reageerden toen enthousiast op dit gratis aanbod.

Tijdens de rondgang […]

Lees verder

Het Kadaster heeft Nuwenspete bericht dat de Atlas van boerderij- en veldnamen uit het boek “Van kloostergoed tot herengoed” zal worden opgenomen in een digitaal basisbestand dat de basis vormt van TOP-50 kaarten.

Dit project is uniek omdat voor de eerste keer een lokaal bestand van boerderij- en veldnamen wordt opgenomen in een nationaal […]

Lees verder

Maand van de Geschiedenis in het Noord-Veluws Museum:

Expositie F.A. Molijn, weldoener in Nunspeet
1 oktober 2017 t/m 28 januari 2018 in de Rabozaal

In oktober is het weer de landelijke Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema Geluk, van gelukzoekers tot weldoeners. Daarom organiseert het Noord-Veluws Museum in samenwerking met de […]

Lees verder